home

Hyllest til Vidar Sandbeck

Sentralen: I samarbeid med Teater Innlandet viste Feil Teater: «De kaller meg Påsan»

Av Amanda Hedvig Strand, Mathias Augestad Ambjør og Julia Küster
Basert på tekster og sanger av Vidar Sandbeck
Medskapende skuespillere: Amanda Hedvig Strand, Mathias Augestad Ambjør og Julia Küster
Regi: Ellen Martha Jerstad
Scenografi: Marit Milvang
Dukkemaker: Kari Noreger

I samarbeid med Teater Innlandet har Feil Teater laget en morsom, innholdsrik og fantasifull hyllest til Vidar Sandbeck som ville fylt 100 år i år.

Vi var en 50 voksne og barn i Hvelvet på Sentralen - noen av oss på stoler, andre på gulvet. Ned trappen kommer en kvinne, hun leier en guttedukke i en blå dongeri-overall og han bærer på en liten leketøy-elefant med rød lue. Det er Påsan og kjæledyret hans, fru Martinsen, og vi skal følge de to mens de leter etter et sted hvor de kan passe inn. Det opplever nemlig Påsan at han ikke gjør hjemme, for moren hans vil at han skal hjelpe til i huset, mens han i stedet leker med fru Marthinsen i fantasiens verden. Til slutt blir moren sint, hun tar fra ham fru Martinsen og plasserer dukken høyt oppe, rett under taket, og sier at der skal den være inntil Påsan oppfører seg «som en stor gutt». Påsan vil gjøre et forsøk, men så roper fru Martinsen at hun har høydeskrekk – og vips har Påsan glemt alle gode forsetter! Etter noen mislykte forsøk klarer han til slutt å få fru Martinsen ned, og nå er han bomsikker: Han «passer jo ikke inn her» og «vil dra langt langt vekk.»
I en drøy halvtime følger vi de to fra månen til jungelen, ispedd et dramatisk opphold hos to blodtørstige sjørøvere. I jungelen treffer fru Martinsen fru Tønnesen, en annen elefant, og føler at hun endelig er kommet hjem. Men så kommer selveste Trollgubben og truer med å spise opp Påsan, for «det eneste stedet [han] passer inn er i magen [hans]». Heldigvis går det bra til slutt – hvordan vil jeg ikke røpe.
I år er det 100 år siden den i sin tid så kjente forfatteren og visekunstneren Vidar Sandbeck ble født på Åsta i Hedmark. Teater Innlandet ønsket å markere jubileet, og utlyste prosjektmidler til en forestilling som skulle aktualisere Sandbecks forfatterskap for barn og unge. Frie kompanier ble invitert til å komme med forslag, og det var Feil Teater som ble valgt.
Frigruppen Feil Teater ble startet i 2015 av 15 studenter som gikk på Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag. Gruppen har fra starten av vært opptatt av at teksten ikke er det eneste og viktigste elementet i en forestilling, som de skrev den gangen «finnes [det] et hav av mer engasjerende og tilgjengelige måter å fortelle en historie på», og de legger vekt på hele tiden å bruke et ekspressivt kroppsspråk og en direkte og uttrykksfull mimikk.
Dette lykkes de godt med i «De kaller meg Påsan». Teksten er naturligvis også viktig her: Vidar Sandbeck ble selv kalt Påsan som barn, og han har skrevet syv voksenbøker og åtte barnebøker om nettopp disse årene i sitt liv. Jeg vet ikke hvor forestillingens fortelling om Påsan hører hjemme, men det er ikke så viktig. Viktig er det derimot at Feil Teater med enkle midler her har laget en morsom, usedvanlig innholdsrik og fantasifull oppsetning. Ved å veksle mellom å fortelle, spille roller og levendegjøre Kari Noregers uttrykksfulle Påsan, kommuniserer de tre skuespillerne, Amanda Hedvig Strand, Julia Küster og Mathias Augestad Ambjør – som for øvrig også er ansvarlige for teksten som både er nedskrevet og improvisert frem - uten et dødt øyeblikk direkte med oss i salen.
Barna som satt tett inntil scenen fulgte ivrig med og fikk stadig noe nytt å more seg over, det gjorde også jeg, og som den skikkelig gamle damen jeg er, gledet meg over at så levende aktuelt kan teater fremdeles være. All ære til Teater Innlandet som har valgt å samarbeide med Feil Teater!

Publisert: 21.11.18 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
"De kaller meg Påsan"

"De kaller meg Påsan"

Dukkemaker Kari Noreger har skapt de gode vennene Fru Martinsen og Påsan.