home

Vil Unga Klara overleve?

Unga Klara og teatrets kunstneriske leder, Suzanne Osten, er kjent langt utenfor Sveriges grenser for å ha fornyet barneteatret. Idag er teatrets skjebne usikker, til tross for at det i år var en "budsjettvinner".

Stadsteaterns barne- og ungdomsscene, Unga Klara, som Suzanne Osten, teatrets kunstneriske leder, grunnla i 1975, er berømt langt ut over Sveriges grenser for å ha fornyet barneteatret. Også her i Norge har hun betydd mye for den smule utviklingen som finnes på området. Stadsteatern hadde rekordbesøk i 2007, men den svenske staten har skåret kraftig ned på sitt tilskudd til teatret, som derfor har hatt store økonomiske problemer, med påfølgende omstruktureringer. Teatersjef Benny Fredriksson gjordet det blant annet klart at Unga Klara ikke ville kunne beholde sin spesielle eksperimentelle profil. Suzanne Osten uttrykte sterk bekymring både for teatrets fremtid i særdeleshet, og for kommersialiseringen av svensk institusjonsteater generelt . Saken vakte sterke følelser, og i et opprop i fjor høst ba et femtitalls kulturpersonligheter med Lars Norén seg i spissen Kulturrådet om å gjøre noe for å redde teatret.

I januar i år tok Kulturrådet initiativ til å utrede «hur Unga Klaras och Suzanne Ostens erfarenheter och konstnärliga värden kan bevaras och utvecklas utifrån ett nationellt perspektiv», og allerede 25. februar forelå resultatet av utredningen: Kulturrådet foreslo at «Unga Klara blir en fristående teater och att de ska få statligt bidrag».

Spenningen var stor foran årets kulturbudsjett, og en bevilgning på tre millioner i 2010 første til at svensk presse utropte Unga Klara til «budsjettvinner». Men tre millioner er ikke all verden for å drive et frittstående teater. Til sammenligning er tre millioner den årlige summen det norske Kulturdepartementet bevilger i basisfinansiering til fire frie grupper. Unga Klaras produsent Jonas Kahnlund slo kategorisk fast at «som startplåt betyder det jättemycket, men det är inte tillräckligt för att klara verksamheten i 2010», og i Expressen skrev den kjente teaterjournalisten Margareta Sörenson «Det krävs ingen teaterekonomisk expertis för att räkna ut att tre miljoner är en otillräcklig summa för att driva Unga Klara som teater. Vad är meningen med kulturpropositionens anslagna tre miljoner kronor?»

På Stadsteaterns hjemmesider finnes ikke Unga Klara lenger, og på Skärholmen spilles et høyst tradisjonelt repertoar: «Brødrene Løvehjerte» og «De tre musketerer» med manus og regi av Alexander Mørk-Eidem. Men et googlesøk på Unga Klara er mer oppmuntrende: Der skriver teatret at «vi hoppas kunna öppna portarna i januari 2010» og forsikrer om at «som vanligt kommer vi att arbeta för att utmana teaterns gränser». 

Publisert: 06.10.09 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Suzanne Osten

Suzanne Osten

Dagens Nyheter