home

Arne Nøst blir Riksteatrets nye sjef

Arne Nøst blir Riksteatrets nye sjef 

Da Arne Nøst i 2009 overtok ansvaret for Rogaland Teater ble mange forbauset. Arne Nøst var jo først og fremst kjent som billedkunstner. Men ti glimrende år i Stavanger har vist at det nettopp var teatersjef han burde være! Med andre ord: all grunn til å glede seg over at han har sagt ja til å lede Riksteatret. 

Når Tom Remlov i april 2020 går av som Riksteatrets leder, blir det Arne Nøst som overtar ansvaret. I dølge teatrets pressemelding har Nøst allerede begynt å planlegge repertoaret!  

Oppdatert: 10.01.19

Les mer

Våren 2019 på Nationaltheatret

Våren 2019 på Nationaltheatret 

Teatersjef Hanne Tømta har lagt fram spilleplanen for våren 2019. Gledelig at teatret både har en urpremiere av Arne Lygre, og en nytolkning av Jon Fosses "Natta syng sine songar", Verken urpremierer eller nytolkinger av moderne dramatikk er hverdagskost!   

Oppdatert: 09.11.18

Les mer

Teatersjef avskjediget
Dramatiske dager på Hålogaland Teater

Teatersjef avskjediget 

Teatersjefen på Hålogaland Teater skulle sittet til 1.1.2021. Fredag ga styreleder og direktør henne sparken.

Oppdatert: 05.11.18

Les mer

Ny teatersjef ansatt
Stefan Larsson blir ny teatersjef på Den Nationale Scene

Ny teatersjef ansatt 

Totalt var det 11 søkere til stillingen, hvorav fire ikke ønsket navnet sitt offentliggjort. Blant de syv kjente søkerne var skuespillerne  Helge Jordal og Johannes Joner, og dramaturg Hege Randi Tørresen. Samtlige fra Norge.
Men styreleder på Den Nationale Scene, Siren Sundland, har ikke lagt skjul på at teatret har vært  i kontakt med søkere både fra Norge og Norden.
I fjor regisserte Stefan Larsson en meget  vellykket "Hamlet" på Den Nationale Scene, og han har gjestet Festspillene med Strindbergs "Dødsdansen". I Sverige har han i mange år vært kunstnerisk leder for Dramatens ungdomssatsing, og i Danmark har han vært teatersjef både for Aarhus Teater og for Betty Nansen Teatret.
Ifølge Bergens Tidende skal han i starten pendle mellom Bergen og Sverige der han har et stort prosjekt våren 2020, og i tilfelle han skulle ønske det, åpner styret for at han kan avslutte stillingen etter to år, selv om åremålet er fire år.
Han tiltrer stillingen 1. januar 2020. men skal visstnok starte forberedelsene i Bergen allerede neste høst.

Oppdatert: 19.09.18

Les mer

Et kort tilbakeblikk på året som gikk

 

Et nytt teaterår har nettopp startet, og i den forbindelse er det verd å merke seg en meget interessant begivenhet som finner sted i Porsgrunn: 16. februar inviterer Grenland Friteater til en konferanse som skal drøfte den frie scenekunstens framtid. Konferansen tar også opp den frie scenekunstens lokalisering og har fått tittelen "Hvor (i granskauen) skal vi gjøre av den frie scenekunsten?".  Sammen med representanter fra KrF og Senterpartiet skal Venstres Trine Skie Grande sitte i panelet - håper hun rekker det selv om hun da kanskje er blitt kulturminister! 

Året som gikk var ikke de store opplevelsenes år, men oppsetningene holdt et solid profesjonelt nivå. Spennende er det også at det i det siste har dukket opp teatergrupper som velger å gå nye veier, som Antiteateret, Feil Teater og Rastløs Produksjon, alle først og fremst opptatt av å skape samtidsteater med appell til vår generasjon – en vei tilbake til teatret slik det engang var ment. Et positivt, men dessverre lite påaktet fenomen.

Oppdatert: 16.01.18

Les mer

En god nyhet

En god nyhet 

Erik Ulfsby fortsetter som teatersjef på Det Norske Teatret. Det nye åremålet hans går fra 2020 til 2025, og et samlet teater stilte seg bak avgjørelsen om å tilby Ulfsby en ny sjefsperiode. Les teatrets pressemelding her!

Oppdatert: 12.12.17

Les mer

Elisabeth Egseth Hansen ny sjef på Trøndelag Teater

Elisabeth Egseth Hansen ny sjef på Trøndelag Teater 

1. januar 2019 overtar Elisabeth Egseth Hansen som teatersjef for Trøndelag Teater etter Kristian Seltun. Spennende at teatrets styre for annen gang på rad velger en sjef med bakgrunn i, og kunnskap om, det frie scenekunstfeltet!

Oppdatert: 27.09.17

Les mer

Ikke Machiavelli, men Vagn Lid

 

Ida Blixt Teige, regiassistent for "Fyrsten: Machiavelli-variasjoner" gjør meg oppmerksom på en direkte feil i min anmeldelse av oppsetningen: "ingen av rådene som ble sendt til politikerne som en del av " Fyrsten" var machiavellisitater (som skrevet i anmeldelsen), men skrevet av dramatiker Tore Vagn Lid". 

Oppdatert: 11.05.17

Les mer

Pluss og minus til kulturminister Hofseth Helleland

Pluss og minus til kulturminister Hofseth Helleland 

All grunn til å glede seg over at Høyre/Frp-regjeringens nåværende kulturminister, Linda Hofseth Helleland, går inn for å renovere Nationaltheatret, ett av våre viktige kulturbygg. Men langt fra gledelig at Kulturdepartementet vil frasi seg ansvaret for vårt kanskje eldste friteater, Grenland Friteater i Porsgrunn.

Oppdatert: 22.04.17

Les mer

Portugisisk Ærespris til Juni Dahr!

Portugisisk Ærespris til Juni Dahr! 

Visjoner Teaters «Hedda Gabler», i Juni Dahrs egen tolkning, hadde premiere på Sæterhytten på Bygdøy i 2011, og Visjoner Teater ved Juni Dahr ble samme år Heddanominert i klassen Særlig kunstnerisk innsats. Både i 2012 og 2014 ble forestillingen vist på Sæterhytten som en del av Ibsen-festivalen, og det blir den også i år.
Oppsetningen har gjestet flere utenlandske teaterfestivaler, Retroperspektywy i Lodz i 2014og Fadjr-festivalen i Teheran i 2015. I sommer var Visjoners «Hedda Gabler» med blant de 20 utenlandske produksjonene som deltok på Almada Internasjonale Festival i Lisboa. Der var kjente og anerkjente regissører som Thomas Ostermeier deltok med Tsjekhovs «Måken», og Falk Richter med «Citta del Vaticanó» som hadde hatt premiere under Wiener Festwochen.
Men det var Juni Dahrs Visjoner Teater som endte opp med Almada-festivalens Ærespris for sin tolkning av «Hedda Gabler»! Ensemblet som brakte prisen i havn besto– i alfabetisk rekkefølge - av Juni Dahr, Hauk Heyerdahl, Kai Remlov, Nina Woxholtt og Lars Øyno. Vi gratulerer!

Oppdatert: 05.09.16

Les mer

Våren på Det Norske Teatret

 

Åtte premierer på Det Norske Teatret våren 2016, en mindre enn  i høst. Det blir nemlig bare to oppsetninger på Scene 2, men der blir det anledning til å se mange av teatrets tidligere suksesser, som «Abrahams barn». «Kalvø» og «Fugletribunalet».

Oppdatert: 17.11.15

Les mer

Inger Buresund ny teatersjef på HT

Inger Buresund ny teatersjef på HT 

Her er pressemeldingen fra Hålogaland Teater: 

Oppdatert: 09.11.15

Les mer

Arne Nøst fortsetter ut 2018

Arne Nøst fortsetter ut 2018 

For nnen gang får teatersjef Arne Nøst forlenget sin åremålsstilling! Første gang var fra 2012 til 2016. Denne gangen fra 2016 til og med 2018. Les teatrets pressemelding som er utlagt her.   


Oppdatert: 09.02.15

Les mer

Bodil Kvamme ny sjef for Sogn og Fjordane Teater

Bodil Kvamme ny sjef for Sogn og Fjordane Teater 

Kanskje ikke så uventet, tatt i betraktning hennes tilknytning til teatret, er Bodil Kvamme blitt utnevnt til ny teatersjef for Sogn og Fjordane Teater. Hun overtar etter Terje Lyngstad 1. januar 2016.

Oppdatert: 11.12.14

Les mer

Andreas Wiese overtar som sjef for Litteraturhuset

 

Andreas Wiese, kommentator og teaterkritiker i Dagbladet gjennom mange år, overtar 1. januar ansvaret for å lede Litteraturhuset. Utvilsomt et meget godt valg. Så får vi bare håpe at ikke hans avgang vil føre til en svekkelse av den allerede svakstilte teaterkritikken!

Oppdatert: 26.09.14

Les mer

Kritikerprisens vinnere

 

Gratulerer til dramatiker Cecilie Løveid og regissør Jon Tombre som har mottatt årets Teater- Kritikerpris for Visning som Nationaltheatret dessverre tok altfor fort av plakaten! Nå er det bare å krysse fingrene og håpe på at Kritikerprisen vil føre til at Visning snart kommer tilbake på repertoaret, så alle vi som ikke fikk oplevd forestillingen sist, endelig kan få gjort det!

Oppdatert: 25.09.14

Les mer

Arne Lygre til Nationaltheatret

Arne Lygre til Nationaltheatret 

Arne Lygre blir ny husdramatiker på Nationaltheatret, og den andre husdramatikeren i teatrets historie. Da Hanne Tømta overtok som sjef for teatret i 2008,utnevnte hun Johan Harstad som teatrets første husdramatiker, en stilling han hadde fra 2008 til 2009.  OSV, som hadde premiere på Torshovteatret i fjor høst, ble resultatet av dette kunstneriske samarbeidet.
Det blir spennende å se hva det kunstneriske samarbeidet med en så kjent - og anerkjent - dramatiker som Arne Lygre vil føre til. 

Oppdatert: 17.06.14

Les mer

Heddaprisene er delt ut

 

Mariann Holde fikk prisen for beste kvinnelig skuespiller for sin rolle i "Lulu", (Narionaltheatret), mens prisen for beste mannlige skuespiller gikk til Vidar Magnussen for hans rolle i "Shockheaded Peter" (Det Norske Teatret). Årets forestilling ble "Perpleks" på Rogaland Teater, mens årets regissør ble Tyra Tønnesen for "Ekte kjærlighet" på Agder Teater, og "Besøk av en gammel dame" på Trøndelag Teater. Se alle vinnerne og juryens begrunnelser her www.heddaprisen.no 

Oppdatert: 16.06.14

Les mer

Tom Remlov ny sjef for Riksteatret

Tom Remlov ny sjef for Riksteatret 

Ikke egentlig uventet - det var jo ikke så mange aktuelle kandidater - kunngjorde kulturminister Torhild Widvey i dag at 1. april 2015 overtar Tom Remlov etter Ellen Horn som sjef for Riksteatret. Dermed vender han tilbake til den scenekunsten han forlot da han sluttet som sjef på Den Nationale Scene i 1995. idalou.no gratulerer og gleder seg til å følge Riksteatret framover. 

Oppdatert: 25.04.14

Les mer

Slik er teaterlivet

Slik er teaterlivet 

Nationaltheatret har tatt Visning av plakaten, enda det ennå ikke er gått en måned siden urpremieren fant sted på Malersalen 23. januar

Oppdatert: 19.02.14

Les mer

"Min kamp" utsettes nesten ett år

 

I  vårprogrammet meldte Nationaltheatret at om to måneder, dvs. 5. april, skulle det bli remiere på en 90-minutter lang dramatisering av de seks bindene i Karl-Ove Knausgårsds "Min kamp". Regissører var meldt å være  Thomas Giertsen og teatersjef Hanne Tømta.

I dag kom meldingen om at premieren er utsatt - ikke bare en uke eller to, eller fra vår til høst 2014, men helt til februar 2015, og Kjetil Bang-Hansen kommer også inn som ansvarlig regissør. 

Oppdatert: 03.02.14

Les mer

Reverserer kutt

 

Budsjettavtalen mellom regjeringen på den ene siden, KrF og Venstre på den andre, reverserer en del av kuttene i kulturbudsjettet: 15 millioner til kunstnerstipend gjenopprettes, det samme gjelder kuttene i produksjonsstøtte til de frie sceniske gruppene.

Oppdatert: 15.11.13

Les mer

Ny gruppe på Torshov

Ny gruppe på Torshov 

Bernhard Arnø, Lena Kristin Ellingsen, Christian Skolmen, og til tider Henriette Steenstrup, skal fra nyttår drive Musikklab på Torshov. Deres første forestilling - en Ole Ivars-musikal- får premiere 4. april.

Oppdatert: 29.10.13

Les mer

Massiv protest

Massiv protest 

Ttidligere teatersjef og regissør Kjetil Bang-Hansen, teatersjef på Den Nationale Scene og tidligere leder for Skuespillerforbundet Agnete Haaland, sjef for Riksteatret, tidligere sjef for Nationaltheatret og kulturminister fra 2000 til 2001, Ellen Horn og nåværende og tidligere sjefer for Nationaltheatret, Hanne Tømta og Eirik Stubø, er fem av de over 50 kjente teater og mindre kjente teaterledere som har undertegnet en uttalelse der de tar avstand fra den nye ledelsedsmodellen ved Oslo Nye Teater der administrerende direktør skal ha det overordnete ansvaret for teatret. http://www.nto.no/Nettverk-og-kompetanse/Norsk-teaterlederforum-%28NTLF%29

Oppdatert: 22.05.13

Les mer

Stort pluss til Mode Steinkjer og Dagsavisen

 

Til tross for at Khairos hadde premiere lørdag på Operaen, og til tross for at de fleste norske kulturredaktører helst ville hatt anmeldelsen før premieren, om det var mulig - slik gjør de det jo for filmer og tv-serier -  til tross for dette bringer kulturredaktør Mode Steinkjer  anmeldelse av Khairos, signert Hild Borchgrevink,i dagens avis. Bra! Stort pluss til Dagsavisen.

Oppdatert: 14.05.13

Les mer

Hvor blir det av kritikerne?

 

Lørdag hadde Operaen urpremiere på en helt ny norsk opera, Khairos, med musikk av Knut Waage og libretto av Torgeir Rebolledo Pedersen. Regissør var Kjersti Horn. Temaet: Oljeboringen, og handlingen utspiller seg visstnok på en oljeplattform  En virkelig begivenhet her i Norge skulle man tro?
Men nei. Ifølge Retriever er det hittil bare kommet tre anmeldelser, i Dagbladet og Aftenposten søndag 12. mai, og i dag, mandag 13. april, i Ballade. Det har riktignok vært flere forhåndsomtaler. Men altså bare tre anmeldelser. Og norske redaktører vil helst ha omtalene på trykk så fort som overhodet mulig! 
kke rart at kritikerne er blitt skuffet over at Enger-utvalget ikke skrev noe om kunstkritikk, men ga beskjed om at det overlot de til et fremtidig medieutvalg. Enda underligere er denne tausheten tatt i betraktning av at mediene stadig skriver om at opera nå er blitt den mest populære scenekunsten i Norge! 

Oppdatert: 13.05.13

Les mer

Rekordår på Det Norske Teatret

Rekordår på Det Norske Teatret 

I 2012 hadde Det Norske Teatret 223 491 tilskuere, det er litt over 39 000 flere enn året før, og ett av de beste besøkstallene i teatrets hundreårige historie. Og egeninntektene på 52,508 millioner kroner var de desidert høyeste i teatrets historie, og hele 15,6 millioner høyere enn i 2011.

Oppdatert: 01.05.13

Les mer

Mannssterk Heddajury

Mannssterk Heddajury 

Norsk teater- og orkesterforening melder at Heddakomitéen har utnevnt juryen som skal vurdere teatersesongen 2013/2014. Vanligvis har juryen på sju enten bestått av fire menn og tre kvinner, eller fire kvinner og tre menn. For første gang i år har juryen klar overvekt av menn: bare to kvinnelige medlemmer, mot  fem mannlige.

Oppdatert: 29.04.13

Les mer

Søker sjefsstillingen på Nationaltheatret

 

16 har søkt stillingen som sjef for Nationaltheatret: Fire har allerede trukket seg, to vil ikke ha sitt navn offentliggjort. Blant de resterende ti er dagens teatersjef Hanne Tømta, kunstnerisk leder for Teater Ibsen, Anders T. Andersen og tidligere teatersjef på Hålogaland Teater, Nils Johnson.

Oppdatert: 10.04.13

Les mer

Kanskje ikke så lønnsomt likevel

 

Oslo bystyre bør tenke seg godt om før de gjør om Oslo Nye Teater til et prosjektteater. Slett ikke sikkert at det vil være så lønnsomt.  Enger-utvalget er iallfall kommet til at det er usikkert om en slik omlegging "vil føre til bedre ressursutnyttelse".

Oppdatert: 04.03.13

Les mer

Nye teatersjefer kommer

Nye teatersjefer kommer 

På vegne av Nationaltheatret søker selskapet Visindi, "en av Nordens ledende aktører innen lederutvelgelse og organisasjonsutvikling", en ny sjef for teatret "for åremålsperioden 1.1.2015 til 31.12.2020. Søknad med CV sendes snarest og senest 1. mars via "Stillinger" på www.visindi.no." Hanne Tømta som overtok teatret 1. januar 2009 har med andre ord nesten to år igjen av sin åremålsperiode. 
26. november i fjor offentliggjorde Oslo Nye Teater navnet på de 14 som har søkt stillingen som teatersjef  etter Catrine Telle, som ikke vil fortsette etter 31.12.2013. Men ennå har ikke teatrets styre klart å ta en avgjørelse, De ansatte venter i spenning, og har fått høre at ny teatersjef skal være klar før påske.De 14 søkerne er etablerte regissører som Kjersti Horn, Victoria Meirik, Thorleif Linhave Bamle og Johan Osuldsen, Birgit Amalie Nilssen  for tiden er sjef for Haugesund Teater, Bjørn Birch, tidligere sjef for Akershus Teater, Øystein Ulberg Brager, instruktør og drifkraften bak Oslo Internasjonale Teater, Geir Kvarme, sentrak skuespiller på Oslo Nye. Men også en svensk regissør,Anders Aldgård, en islandsk teatersjef, Bjarni Haukur Thorsson, en kultursjef, Erik Smith-Meyer, en pedagog, fra Bergen, Tor Ivar Widsteen, en lege som visstnok også har drevet med regi, Harald Vallgårda, og kanskje mest overraskende - Oslo Nyes egen direktør, Sven Torneberg.

Oppdatert: 07.02.13

Les mer

Språkblomster

Språkblomster 

Det er kommet overveldende mange artikler i kjølvannet av NRKs misvisende reportasje 12. januar om en dømt romkvinne.I Aftenposten fredag 1. februar tillegger den erfarne Wenche Fuglehaug norsk rett en ganske underlig praksis: " Det som ikke kom frem i reportasjen (NRKs reportasje 12.1) var at kvinnen også ble dømt til medvirkning til tvangsekteskap og voldtekt av datteren".

Oppdatert: 05.02.13

Les mer

Interessante formuleringer

Interessante formuleringer 

Søndag 11. november forteller Aftenposten sine lesere at det er viktig å skrive et godt og korrekt norsk. Jeg siterer fra førstesidehenvisningen til artikkelen i Jobb–delen side 5, «Språket avslører lederen» av Arnfinn Mauren: «Feilfritt språk sikrer jobb.»
Regelen gjelder tydeligvis ikke avisens egne journalister:
Eirin Hurum (London) i artikkelen «BBC trenger en radikal overhøvling», Aftenposten, mandag 12. november:
«BBC beskyldte en av Margaret Thatchers nære medarbeidere for feilaktig å være pedofil…»
John Hultgren/Sveinung Berg Bentzrød i artikkelen «Raggare kjører penere enn rånere», Aftenposten, søndag 11. november:
«Han hevder også at det å kjøre uten bilbelte, og med promille, ikke har noen status i Sverige i noen miljøer. Noe som i følge NTNU er viktige grunner til at norsk bygdeungdom øker risikoen for seg selv på veiene.»

Oppdatert: 12.11.12

Les mer

"Tissetrengt" statsråd

"Tissetrengt" statsråd 

Ingen skal kunne anklage Aftenposten for å sakke akterut språklig! Jeg tillater meg å sitere avisens kulturkommentator Joacim Lunds betraktninger i gårsdagens avis: «I redaksjonslokalene omkring i landet snakker man om nylig avgåtte kulturminister Anniken Huitfeldt som tidenes deep throat i Regjeringen. Men også hennes arving, Hadia Tajik, har vært alvorlig tissetrengt den siste uken».
Joacim Lund nevner ikke Trond Giskes suverent orkestrerte lekkasjer den gangen han var kulturminister: Han gikk sine to etterfølgere en høy gang, blant annet fordi han, i tillegg til de generelle lekkasjene, også sørget for en helt korrekt geografisk fordeling ved å gi politikerne på Stortingets ulike fylkesbenker oppdrag å orientere de berørte partene om alle gledelige påplussinger.  Men Joacim Lund vil kanskje helst unngå å kalle en av sitt eget kjønn for  en «alvorlig tissetrengt deep throat»?

Oppdatert: 09.10.12

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) imponerer ikke!

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V)  imponerer ikke! 

Kulturbyråd Hallstein Bjercke skriver til scenekunst.no at han «omprioriterer i budsjettet for å bidra til nyskaping og skape rom for nye kunstnere».
Kanskje han kan konkretisere påstanden?
En rask studie viser at hans budsjettforslag går ut på at 32 kulturtiltak skal få noe mindre støtte i 2013 enn i år, mens 33 blir stående på stedet hvil – hvilket jo betyr et budsjettkutt, prisstigning tatt i betraktning. Tre tiltak som fikk støtte i år er nå foreslått «nullet» ut av budsjettet: Det er Ny musikk som i år mottar 75 000 kroner, CAK (Center for afrikansk kulturformidling) som i år mottar 400 000 kroner, og det er Volapük Litteratur- og kulturforum som i år mottar 175 000 kroner.
43 helt nye søkere, dvs. kulturtiltak som ikke søkte Oslo kommune om støtte i år, er kommet til: Av disse får 41 avslag, mens to festivaler får støtte: Oslo Poesifestival får 80 000 kroner, og Norwegian Wood 1 million.
Fire tiltak som fikk avslag på søknaden i fjor foreslås støttet i 2013: Det er Kunsthall Oslo (70 00 kroner), Kunstnernes Hus (70 000 kroner), begge innen billedkunst. Innen scenekunst foreslås det 350 000 kroner til Kirre prod, og UNIMAs Fri Figurfestival får 50 000 kroner.
To – og bare to tiltak får mer i 2013 enn i 2012, barneteaterfestivalen Rampelys som går fra 250 000 til 300 000 kroner, og Ungdommens Kulturmønstring som skal få 800 000 i stedet for 700 000 kroner i 2012.
Disse opplysninger gjør det vanskelig å skjønne at budsjettet skal kunne «bidra til nyskaping og skape rom for nye kunstnere

Oppdatert: 02.10.12

Les mer

Nominert til den nasjonale Ibsenprisen

Nominert til den nasjonale Ibsenprisen 

Den internasjonale Ibsenprisen går i år til Heiner Goebbels og deles ut 8. september i Oslo. Men den nasjonale Ibsenprisen som går til tre dramatikere for stykker som har hatt premiere i 20122, deles ut i Skien 10. september under årets Internasjonale Ibsen-konferanse.

I år er de tre nominerte Fredrik Brattberg for Tilbakekomstene, uroppført under Norsk Dramatikkfestival 20122,  Johan Harstad for Brødmannens memoarer, uroppført på Black Box, og Rawnda Carita Eira for Sanger fra Rotsundet,  som ble uroppført på Beaivváš Sámi Našunálateáhter og gjestet Oslo i fjor høst.

Oppdatert: 30.08.12

Les mer

Åtte tekster valgt ut til Dramatikkfestivalen 2013

Åtte tekster valgt ut til Dramatikkfestivalen 2013 

Juryen for Norsk Dramatikkfestival har plukket ut åtte manus til 2013-festivalen. scenekunst.no har fått vite hvem vinnerne er. Men ikke festivalens egen hjemmeside! Der står det bare at jury"arbeidet avsluttes ultimo august 2012 og vi vil offentliggjøre vinnerne ved utgangen av den måneden".

Oppdatert: 23.08.12

Les mer

Liv Ullmann til National

Liv Ullmann til National 

Mediene har slått stort opp at Liv Ullmann skal sette opp "Et dukkehjem" på Broadway til neste år. Men allerede i høst starter prøvene på Tsjekhovs "Onkel Vanja" som hun setter opp på Nationaltheatret med premiere i februar.

Oppdatert: 21.08.12

Les mer

Heddanominasjoner 2012

Heddanominasjoner 2012 

Heddanominasjonene er klare. I år deles prisen ut allerede 10. juni på Det Norske Teatret, og denne tidlige datoen har ført til at årets jury ikke har kunnet vurdere oppsetninger som har hatt premiere etter 10, mai.

Oppdatert: 01.06.12

Les mer

Fra Småscene til Teaterkjeller

 

Den Nationale Scene har bestemt at fra høsten av skal teatrets Småscene, som ligger i underetasjen, skifte navn til Teaterkjelleren. Slik det var nå, hadde mange vanskelig for å holde Småscenen og Lille Scene fra hverandre.

Navneskiftet er resultatet av en åpen konkurranse, og den heldige vinneren får to billetter til Fanny og Alexander, pluss middag for to på Neptun. Les teatrets egen pressemelding!

Oppdatert: 22.05.12

Les mer

Elsa Aanensen ny sjef for Brageteatret

Elsa Aanensen ny sjef for Brageteatret 

På dagens styremøte vedtok Brageteatrets styre å ansette skuespiller Elsa Aanensen som ny sjef for Brageteatret. Hun etterfølger teatersjef Terje Hartviksen og tiltrer stillingen allerede 1. januar. Brageteatret er ett av Norges meget få teatre for barn og ungdom.

Oppdatert: 23.04.12

Les mer

Gullsekken til "Superwoman"

 

Fjørtoft Produksjoner vant Gullsekken 2012 for Superwoman,    skuespiller og stuntkvinne,Thea Danielsen Fjørtofts selvbiografiske foredragsforestilling som bygger på hennes egne erfaringer. Forestillingen var nominert av Norsk scenekunstbruk.

Oppdatert: 23.04.12

Les mer

Basisfinansiering til Verk produksjoner

Basisfinansiering til Verk produksjoner 

Norsk kulturråd besluttet i dag  delte ut to nye basisfinansieringen, enda kulturminister Anniken Huitfeldt  egentlig bare bevilget midler til en ny slik flerårig støtte. Koreograf Alan Lucien Øyens kompani Winter Guests og Verk produksjoner er de heldige. Fra og med neste år får dessuten Zero Visibility Corp, Impure Company og Ingunn Bjørnsgaards prosjekt sin basisfinansiering forlenget i tre år.

Oppdatert: 27.03.12

Les mer

"Snakk sammen før det blir mørkt"

"Snakk sammen før det blir mørkt" 

Over hele Europa fører krisen til at de statlige bevilgningene til kultur skjæres ned. Det har vi heldigvis ikke opplevd her hjemme, og godt er det, for i det unge grisgrendte Norge er kunsten kanskje mer avhengig av statsstøtte enn i mange andre land. Men for ikke lenge siden skrev Frps kulturpolitiske talsmann, Ib Thomsen, en kronikk i Aftenposten der han tok til orde for å stramme inn på de offentlige kulturbudsjettene med den besnærende begrunnelsen at sultne kunstnere skaper de største kunsten. Et standpunkt som har uroet mange: Det er bare ett år til nye valg, og høyresiden sies å stå sterkt.

Tromsø kommune skal snart legge fram en ny kunstplan som, ble bestilt av det forrige bystyret,  I den anledning har dramatiker og regissør Kristin Bjørn fra Ferske Scener i Nordlys skrevet en interessant kronikk der hun blant annet oppfordrer hun til nærmere kontakt mellom politikere og kunstnere.
http://www.nordlys.no/kronikk/article5972236.ece

Oppdatert: 23.03.12

Les mer

Dramatikerforbundets nye leder

Dramatikerforbundets nye leder 

Monica Boracco ble valgt som forbundets nye leder i helgen. Her er Dramatikerforbundets pressemelding.

Oppdatert: 08.03.12

Les mer

Gunnar Germundson forlater Dramatikerforbundet

 

Det er årsmøte i Dramatikerforbundet i helgen, og etter seks år forlater Gunnar Germundson stillingen som forbundsleder. På forbundets hjemmeside kan du leser det morsomme og innholdsrike intervjuet han har gitt Mette Hofsødegård.

Oppdatert: 02.03.12

Les mer

Beklagelig feil

 

Oppdatert: 01.03.12

Les mer

Skuffende søkerliste

 

13 søkere ønsker å følge etter Per Boye-Hansen som festspill direktør. Men bare to av søkerne er etablerte i norsk kunstliv.

Oppdatert: 01.02.12

Les mer

Radioteatrets Blå Fugl til Tore Vagn Lid

Radioteatrets Blå Fugl til Tore Vagn Lid 

For scenerversjonen av historien om kommunistenes motstandskamp under 2. verdenskrig, "Operasjon Almenrausch", mottok dramatiker og regissør Tore Vagn Lid i 2009 Heddaprisen for "Årets begivenhet". I dag mottok han Radioteatrets Blå Fugl for "Almenrausch - en radiohøring".

Oppdatert: 27.01.12

Les mer

Yngve Slettholm ny leder av Norsk Kulturråd

Yngve Slettholm ny leder av Norsk Kulturråd 

Kl. 11:45 presenterte kulturminister Anniken Huitfeldt det nye Kulturrådet for pressen. Men allerede kl. 11:00 hadde Aftenposten fortalt at Yngve Slettholm kom til å etterfølge Bentein Baardson som rådets leder.

Oppdatert: 02.12.11

Les mer

Nominerte til Ibsenprisen

Nominerte til Ibsenprisen 

I dag ble det kjent at komiteen for den nasjonale Ibsenprisen som administreres av Skien kommune, har valgt ut følgende tre dramatikere - i alfabetisk rekkefølge - som kandidater til årets Ibsenpris: Eirik Fauske for "Under barnehagen", urpremiere på Dramatikkens Hus i mai 2010, Lennart Lidström for "Pingviner i Sahara", urpremiere på Hedmark Teater januar 2010, og Ole Asbjørn Ness for "FlavaLaden", urpremiere Radioteatret i september 2010. Juryen teller ett medlem fra hver av følgende organisasjoner: Norsk Kritikerlag, Norsk Dramaturgforum, Norsk Sceneinstruktørforening, Norsk Orkester- og teaterforening og Universitetet i Oslo. Prisen som i år deles ut 19. september under Den internasjonale Ibsenkonferansen, administreres av Skien kommune som dessverre ikke har funnet det bryet verd å oppdatere prisens hjemmeside siden 2009. Dermd vites ikke hvem som sitter i årets jury.

Oppdatert: 01.09.11

Les mer

Stille høst på Agder Teater

Stille høst på Agder Teater 

Flere norske teatre som Det Norske Teatret, Trøndelag Teater og Hålogaland Teater har flyttet til nye hus uten av den grunn å nedlegge produksjonen. Ikke slik med Agder Teater. I høst produserer teatret overhodet ingen forestillinger. Teatret som sammen med Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør er blitt til Kilden Teater- og konserthus, har tilsynelatende ikke overskudd til mer enn å flytte inn i nye lokaler.

Oppdatert: 01.09.11

Les mer

Interessant kommentar

Interessant kommentar 

I Dagbladet lørdag skrev Inger Merete Hobbelstad en interessant og reflektert kommentar om Heddajuryens avgjørelse om ikke å nominere kandidater til prisen for Beste barne- og ungdomsforestilling.

Oppdatert: 14.08.11

Les mer

Unsynliggjør nyskapende barneteater

Unsynliggjør nyskapende barneteater 

"At Heddajuryen ikke vurderer store deler av den frie scenekunsten er med på å usynliggjøre nyskapende teater for barn, mener Ådne Sekkelsten, daglig leder i Norsk scenekunstbruk."

Dette sier Ådne Sekkelsten til Dagsavisen. Det later ikke til at han tenkt over hva han selv kan gjøre for å skape offentlig oppmerksomhet omkring frigruppe-produksjonene han formidler via Scenekunstbruket?

Oppdatert: 06.07.11

Les mer

Ubegripelig juryering

Ubegripelig juryering 

Ellen Horns utsagn om "en etterlengtet gjennomgang av Heddaprisen i sin helhet" tyder på at Heddajuryens beslutninger over lenger tid har vakt misnøye blant norske teatersjefer.

"...ubegripelig at juryen i år ikke fant verdige kandidater til nominasjon i kategorien barne- og ungdomsteater, men dette er et sterkt signal. En etterlengtet og omfattende gjennomgang av Heddaprisen i sin helhet er på trappene, blant annet på grunn av dette, sier en oppbrakt Ellen Horn til Dagsavisen. Horn er nyvalgt leder av AU i Norsk Teaterlederforum som oppnevner medlemmene i Hedda-juryen.

Oppdatert: 04.07.11

Les mer

Intervju med Arne Lygre

Intervju med Arne Lygre 

"Critical Stages", Den internasjonale teaterkritikerforeningens nettutgivelse, har nå kommet med sitt fjerde nummer. Utgvelsens hovedtema er "Sensur i forkledning" der den nye redaktøren, Yun-Cheol Kim, følger opp en sak som har bekymret foreningen sterkt i år: "uheldige og anakronistiske tilfeller av politisk innblanding i kultursaker, spesielt i Sentral- og Øst-Europa". Men her er mye mer: intervjuer, anmeldelser, og blant annet to interessante essays der kritikere diskuterer kritiikken.

Spesielt gledelig er det at Critical Stages bringer et langt og dyptpløyende intervju med Arne Lygre. Den anerkjente intervjueren, Irène Sadowska-Guillon, skriver blant annet at Arne Lygre "takes his characters into the gap between their inner world and the outside world, a no mans land where reality can be seen as refracted in a different perspective". Åpne neste side for å se linken

Oppdatert: 29.06.11

Les mer

Melanie Fieldseth ny scenekunstkonsulent

Melanie Fieldseth ny scenekunstkonsulent 

Som ventet ble Melanie Fieldseth ny scenekunstkonsulent for Kulturrådet, og hun tiltrer i januar 2012. Hun vikarierte i stillingen fra september 2009 til september 2020, og satt i Fagutvalget for dans fra 2006 til 2009. Hun ser fram til å begynne i stillingen som innebærer at hun både skal "vere med å prege utviklinga av det frie scenekunstfeltet" og "leggje til rette for å nå Norsk kulturråds målsetjingar innanfor scenekunstfeltet".

Oppdatert: 23.06.11

Les mer

Dag Solstad - nå også som fallskjerm

Dag Solstad - nå også som fallskjerm 

Allerede tittelen "revolusjonens smørsanger" viser at Aftenposten-kommentator Vidar Kvalshaug søndag var i det kreative hjørnet. De færreste vil nok nikke gjenkjennende og utbryte: "Smørsanger? Ja! Revolusjonær? Absolutt! Dag Solstad i et nøtteskall".

Enda mer kreativt blir det noen linjer nede i teksten der "gjestene på rom 306 forsøker begge å synke gjennom møblene" med det resultat at "Dag Solstad har sluppet seg ned over armlenene som en dypt oppgitt fallskjerm". Og som om det ikke skulle være nok: Forfatteren er "rett og slett blitt til å spise opp, og det er like før tiendeklassinger klumper seg fnisende sammen over "ååå, for en søt fyr""! Jaja, slik omtale kan man altså glede seg over når man befinner seg på berømmelsens tinder.

Oppdatert: 01.06.11

Les mer

Gullsekken til NIE

 

I går og i dag feirer Den kulturelle skolesekken sine første ti år, ogi den anledning har Riksteatersjef Ellen Horn skrevet et meget aktuelt innlegg i Aftenposten. Der skriver hun at hun nødig vil at ungene skal "huske kulturmøtene sine i samme kategori som tran og skoletannlege. Noe du måtte, noe som ikke var særlig magisk." En standpunkt jeg lenge har forfektet. Ekstra gledelig at det nå uttrykkes av en markert teatersjef.

Det er nettopp kommet pressemelding om at Gullsekken, den årlige prisen til Den kulturelle skolesekken, i år er gått til teaterkompaniet NIE - New International Encounters - for forestillingen "Kollaps". 29. april mottar NIE, også Danse- og teatersentrums scenekunstpris for 2011. I begrunnelsen heter det blant annet at "NIE i sitt kunstnerskap har rendyrket den teatrale fortellingen som grunnstoff i sine produksjoner, og er ikke redd for å ta tidens temaer og problemstillinger på pulsen".

Oppdatert: 06.04.11

Les mer

Urpremiere i Paris

Urpremiere i Paris 

Aftenposten kan melde at Arne Lygres nye stykke, "Jeg forsvinner", får urpremiere til høsten på Théâtre de la Colline i Frankrike. Det er teatersjef Stéphane Braunschweig selv som skal ha ansvaret for regien.Tidligere, i 2007, var det en annen kjent fransk regissør som satte opp Arne Lygre: I 2007 hadde Claude Régy ansvaret for en kritikerrost versjon av "Mann uten hensikt", på fransk "Homme sans but" som ble spilt på Théâtre de l'Odéon der den kontroversielle dramatikeren og regissøren Olivier Py er sjef. Et annet stykke av Arne Lygre, "Dager under" får premiere i Düsseldorf i januar 2012, denne oppsetningen også i regi av Stéphane Braunschweig.

Stéohane Braunschweig har satt opp en rekke Ibsenstykker, og i 2004, da han var sjef for Théâtre National de Strasbourg, gjestet han Ibsenfestivalen med sin versjon av "Gengangere", et samarbeid med Schauspielhaus Frankfurt. I Strasbourg satte han også opp "Brand" (2005), mens han i 2009 regisserte "Rosmersholm" og "Et dukkehjem" på Théâtre de la Colline.

Oppdatert: 27.01.11

Les mer

"Ulovlig norsk" til Det Norske Teatret

"Ulovlig norsk" til Det Norske Teatret 

Teatersjef Erik Ulfsby vil at Det Norske, "gjennom repertoar og på ulike andre måtar... (skal) vere ein engasjert samfunnsaktør", og har skaffet seg rettighetene til Maria Amelies selvbiografiske "Ulovlig norsk". Med utgangspunkt i boken vil regissør Nina Wester belyse "korleis vi som samfunn, med lover og reglar i hand, gjer barn og ungdom ulovlige." Premieren blir 12. mai, og Nina Westers "Det Norske Teatret forsvarer norsk kulturarv" som opprinnelig skulle hatt premiere den dagen, blir flyttet, skriver teatret i en pressemelding.

Oppdatert: 25.01.11

Les mer

Øystein, ikke Øyvind

Øystein, ikke Øyvind 

Jeg er blitt gjort oppmerksom på at jeg ikke bare i min omtale av "Enron" har tatt meg den frihet å omdøpe skuespiller Øystein Martinsen til Øyvind Martinsen. Dette skal ikke gjenta seg!

Oppdatert: 12.01.11

Les mer

Et nytt år begynner

Et nytt år begynner 

Velkommen 2011! Ingen mangel på oppsetninger i det nye året, heldigvis! Etter en lang (og fortjent??) juleferie starter idalou.no opp igjen, og ønsker alle besøkende et godt nytt år!

Oppdatert: 11.01.11

Les mer

Danske Thomas Bjørnager overtar Teatret Vårt

Danske Thomas Bjørnager overtar Teatret Vårt 

Melding fra Teatret Vårt: Styret ved Regionteatret i Møre og Romsdal, Teatret Vårt har ansatt Thomas Bjørnager (39) som ny teatersjef etter Carl Morten Amundsen. Han er også arkitekt fra Det Kongelige Kunstakademis Arkitektskole i Danmark. Thomas Bjørnager har gjennom årene hatt mange oppdrag som scenograf ved Teatret Vårt og andre norske og danske teatre

Oppdatert: 13.12.10

Les mer

Tøffe forhold for ungarsk scenekunst

 

Den ungarske kritikerforeningen har sendt et brev til kolleger verden over for å rette oppmerksomheten mot at staten intensiverer den politiske kontrollen over kunst og kultur.

Medlemmer av Parlamentet anklager nasjonalteatrets repertoar for å være "obskønt, pornografisk, antinasjonalt og antiungarsk".

Oppdatert: 02.12.10

Les mer

Feil scene!

 

Det Norske Teatret har nettopp gjort meg oppmerksom på at Line Knutzons "Handverkarane" ikke skal spille på Scene 3, slik jeg har skrevet, men på Scene 2! idalou.no beklager feilen!

Oppdatert: 17.11.10

Les mer

Ledig i anledning åremål
Språkblomst

Ledig i anledning åremål 

Hodejegerfirmaet Korn/Ferry, "the world's largest executive recruiting firm" ifølge deres egen hjemmeside, ser ut til å ha fått ansvaret for å finne en ny leder til Henie Onstad Kunstsenter. Man får håpe de er flinkere til å gå på menneskejakt enn de er til å skrive norsk.

Annonseteksten deres imponerer ikke: Under overskriften "Henie Onstad Kunstsenter søker: Direktør" kan vi lese at "Stillingen er ledig i anledning Karin Hellandsjøs åremål som utløper etter første halvår 2011". Ikke akkurat den enkleste og klareste formulering jeg har lest!

Oppdatert: 31.10.10

Les mer

Kampen om Ibsenprisen fortsetter

 

HVor skal Den internasjonale Ibsenprisen deles ut? I Norges hovedstad eller i Ibsens fødeby? Meningene er delte.

Varden er ikke i tvil: Skien er best på prisutdelinger. Da Jon Fosse mottok Den internasjonale Ibsenprisen fredag var seansen "uten visuell skjønnhet på scenen og uten begeistring rundt det seremonielle", sier NRKs Lisa Strindberg til avisen. Den "tomme sorte scenen" fikk bare fram "alt av krøllete bukser og upussete sko". I Skien derimot var arrangemtet der Kate Pendry mottok den nasjonale Ibsenprisen "både stilfullt og generøst". Varden

Oppdatert: 15.09.10

Les mer

Ibsenprisene delt ut
Jon Fosse og Kate Pendry vant hver sin Ibsenpris

Ibsenprisene delt ut 

Forrige onsdag i Skien fikk Kate Pendry vår nasjonale Ibsenpris for ungdomsstykket "Tyrannosaurus Rex" som hadde premiere under fjorårets DUS-festivalen, en oppsetning som utløste en voldsom debatt på disse sidene. Prisvinneren mottar 150 000 kroner og en statue av Nina Sundbye,

Fredag var det Jon Fosses tur, og på Nationaltheatret ble han hedret med Den internasjonale Ibsenprisen som er på 2,5 millioner kroner. Den ble første gangend delt ut i 2008, da til Peter Brooke. I 2009 gikk den til Ariane Mnouchkine og hennes Théâtre du Soleil, og i år altså til Jon Fosse.

Oppdatert: 14.09.10

Les mer

Ibsenstipend til Grusomhetens Teater

Ibsenstipend til Grusomhetens Teater 

Det er nå bestemt hvem som skal motta årets Ibsenstipend. Det er satt av en million kroner til formålet, og i år har juryen, som ledes av Franzisca Aarflot, bestemt at stipendene skal gå til to amerikanske orsjekter, og ett norsk.

Lars Øyno og Grusomhetens Teater mottar Nkr 340 000,- til prosjektet, "Sangen jeg fikk i gave".Det er virkelig grunn til å glede seg over at denne anerkjennelsen går til Lars Øyno og Grusomhetens Teater. På høy tid! Den samme summen får den amerikanske dramatikeren Doug Wright for å skrive stykket "Posterity", om møtet mellom Ibsen og Vigeland, mens Epic Theatre Ensemble får 250 000 kroner til å realisere prosjektet "PIllars of Community" (Samfunnets støtter). Les mer om "Sangen jeg fikk i gave", om "Posterity" og om "Pillars of Community"

Oppdatert: 12.08.10

Les mer

Uforglemmelig i dobbelt forstand

Uforglemmelig i dobbelt forstand 

Minst like uforglemmelig som Julies replikk i Anders T. Andersens "Romeo og Julie" i Tønsberg, er NRK-kritiker Karen Frøsland Nystøyls begeistrede kommentar: "Språket er friskt, Julies "pul meg i ræva - kødda!" er uforglemmelig der hun står inntil nettinggjerdet med Romeo på andre siden".

Oppdatert: 09.08.10

Les mer

""Vildanden" som totalkunstverk"

""Vildanden" som totalkunstverk" 

For alle Ibsen-interesserte er ibsen.net helt uvurderlig. Ikke minst er det både nyttig og morsomt å se hvordan Ibsens egen samtid reagerte på hans dramatikk. Men ibsen.net er ikke bare opptatt av de gode gamle dager, den følger også årvåkent med i alle Ibsen-oppsetninger, både hjemme og ute. ibsen.nets redaktør, Jens-Morten Hanssen, kunne naturlig nok ikke la Vinge/Müllers "Vildanden"gå upåaktet hen.

Har redaktøren for ibsen.net klart det ingen andre har klart hittil i år, og lokket Vegard Vinge og Ida Müller ut på intervju-glattisen? Les den morsomme, og ikke minst lærerike ""Vildanden" som totalkunstverk", og se selv!

Oppdatert: 29.06.10

Les mer

Torgeir Wethal er død

Torgeir Wethal er død 

Alle som har opplevd Odinteatret, vil huske skuespiller Torgeir Wethal. Han var 17 år gammel da han i 1964 traff Eugenio Barba i Oslo. Siden var han knyttet til Odinteatret som han var med å grunnlegge. Eugenio Barba har sendt ut melding om at han døde søndag.

Oppdatert: 29.06.10

Les mer

Nordisk dramatikerpris til Finland

 

Nordens beste dramatikere er utvilsomt finnene: For fjerde gang vant Finland Nordisk Dramatikerpris. Heini Junkkaala fikk prisen for "Tio stickor på ett bräde", og prisen ble delt ut i kveld, fredag 7. mai, under Biennalen for barn- og ungdomsteater, BIBU, i Lund. De tre finske dramatikere som tidligere har fått prisen har såvidt vites ikke blitt satt opp i Norge. Det var Paavo Haavikko for "Anastasia och jag" i 1996, Kari Hotakainen for "Tro sig tro" i 2006, og Juha Jokela for "Fundamentalisturin" i 2008, det vil si forrige gangen prisen ble delt ut. Den er blitt delt ut annet hvert år siden 1992. Norge har vunnet en gang, det var i 2000 da Jon Fosse gikk seirende ut av tevlingen med "Ein sommars dag".

Oppdatert: 07.05.10

Ingen "Ifigenia" i vår
Utsatt til høsten

Ingen "Ifigenia" i vår 

Vi var mange som ventet spent på Nationaltheatrets oppsetning av Euripides' "Ifigenia", gjendiktet av Jon Fosse og i regi av Eirik Stubø. Opprinnelig skulle premieren vært 30. april. Men den ble utsatt til 8, mai, og nå melder teatret at premieren først vil finne sted til høsten.

"Ifigenia i Aulis er utsatt til høsten på grunn av sykdom i ensemblet og utskiftning av skuespiller i en av de ledende rollene. Nationaltheatret beklager på det sterkeste de problemer dette medfører for vårt publikum", skriver teatret på sin hjemmeside. Ensemblet besto av Stine Mari Fyrileiv i tittelrollen, Eindride Eidsvold, Laila Goody, Espen Skjønberg, Ole Johan Skjelbred og Erlend Bakker.

Oppdatert: 20.04.10

Les mer

Anders T. Andersen til Teater Ibsen

Anders T. Andersen til Teater Ibsen 

Det er visstnok først i dag Teater Ibsens styre skal offentliggjøre nyheten om at Anders T. Andersen skal etterfølge Bentein Baardson som kunstnerisk leder for Teater Ibsen. Men både Varden og Aftenposten hadde nyheten i dag. Varden

Anders T. Andersen er utdannet i England. Siden 2000 har han vært ansatt på Nationaltheatret der han både har gjort seg bemerket som skuespiller og som regissør av to stykker av Christopher Nielsen, "Verdiløse menn" og Hustyrannen". Han hadde også ansvaret for en interessant Hamlet-tolkning på Thesbiteatret i fjor sommer, og han st sentralt i den forrige Torshovgjengen. Nå overtar han det kunstneriske ansvaret for Teater Ibsen. Vi gratulerer!

Oppdatert: 18.03.10

Les mer

Kvinner i krig

Kvinner i krig 

Tromsø: Kvinner i krig var tema for to svært ulike oppsetninger i Tromsø sist torsdag: Hålogaland Teater hadde premiere på Aristofanes 2500 år gamle komedien om Lysistrata som klarer å skape fred i Hellas, mens Samovarteatret og Stellaris Dansteater gjestet Tromsø med sin spesielle versjon av Brechts Mor Courage, kvinnen som ikke kan overleve uten krig. Begge forestillingene hadde sine åpenbare svakheter, men den beste opplevelse ga likevel Samovarteatret og Stellaris Dansteater.

Oppdatert: 22.02.10

Les mer

Kritikernes internasjonale nettavis

Kritikernes internasjonale nettavis 

I en tid hvor teatret er i dyp krise, enkelte snakker til og med om teatrets død, og teaterkritikken også strever i motvind, kan en nettavis som denne "hjelpe teaterkritikken å gjenvinne sin livskraft, slik at den igjen kan tjene såvel scenekunsten som samfunnet", skriver IATCs leder, Yun-Cheol Kim.

Det internasjonale kritikerlaget (IATC) lanserer i disse dager sin egen nettavis, "Critical Stages" med denne nettadressen. Ute på nettet ligger for eksempel en interessant fremstilling av den engelske teaterkritikkens historie; en presentasjon av 92 år gamle Eric Bentley som har vunnet IATCs Thaliapris, og en for oss nordmenn spesiell interessant anmeldelse av en koreansk "Peer Gynt"-oppsetning.

Oppdatert: 05.11.09

Les mer

Ett eksempel til etterfølgelse

Ett eksempel til etterfølgelse 

«Vår tiltroppende nye teatersjef – Kristian Seltun – inntar Theatercaféen lørdag 24. oktober kl. 14.00 for å presentere seg selv og sine planer for Trøndelag Teater. Vi sier ikke mer. For han er uhyre veltalende og talefør som de fleste bergensere.» Slik lød pressemeldingen Trøndelag Teater sendte ut i går. Et nytt og morsomt tiltak. Nå har jeg fulgt norsk teater i over 25 år, men jeg kan ikke huske at en påtroppende teatersjef tidligere har gått aktivt inn for å bli kjent med sine fremtidige publikummere, og samtidig gitt de samme publikummerne muligheten til danne seg et inntrykk av mennesket bak den velklingende teatersjeftittelen. I sannhet: Ett eksempel til etterfølgelse.

Oppdatert: 20.10.09

Les mer

Presisering

Presisering 

Lederen for Danse- og teatersentrum, Tove Bratten, uttalte til idalou.no at hennes forsøk på å skape blest om Trond Giskes nedprioritering av det frie feltet hittil ikke hadde «ført til mange reaksjoner». - Det er riktig at det ikke har vært så mange reaksjoner, sier Tove Bratten, - men her må jeg presisere litt: NRK Kulturnytt hadde oss som hovedoppslag i sin sending om kulturbudsjettet, og det har betydd mye for oss. Dessuten skal Aftenposten ta opp saken i fredagens avis. Det vil kanskje føre til en prinsipiell debatt om Trond Giskes kulturpolitiske prioriteringer.

Oppdatert: 16.10.09

Les mer

Dataproblemer

Dataproblemer 

Det har vært særdeles lite aktivitet på www.idalou.no i snart en uke. Hovedforklaringen er problemer med dataleverandøren. Men nå håper og tror jeg at jeg går bedre tider i møte!

Oppdatert: 13.10.09

Les mer

Tre likestilte teaterutdanninger

Tre likestilte teaterutdanninger 

I åtte år har teaterutdanningen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag kjempet for å bli sidestilt med utdanningene i Oslo og Fredrikstad, ifølge "Trønder-Avisa. I disse hektiske valgkamptider har den endelig gått av med seieren, og i dag kom Tora Aasland selv til Nord-Trøndelag med den glade nyheten og løfter om 2 millioner friske kroner.

Oppdatert: 13.08.09

Les mer

Pressemelding fra BeaivvᚠTeater
Beaivvᚠblir nasjonalteater

Pressemelding fra Beaivvá Teater 

Det daglige navnet kommer til å være Beaivvᚠ- som teateret alltid har vært kjent siden begynnelsen i 1981. - Dette er en bekreftelse av vår status som et nasjonalteater og vi er takknemlig for at både styret og nå også generalforsamlingen støtter teatret i dette valget, sier Haukur J. Gunnarsson, teatersjef ved BeaivvᚠSamiske Nasjonalteater.

Den 19. juni gikk BeaivvᚠSámi Teáhters Generalforsamling enstemmig inn for å skifte navn på teateret fra BeaivvᚠSámi Teáhter til BeaivvᚠSámi Naunálateáhter /BeaivvᚠSamiske Nasjonalteater /BeaivvᚠSami National Theatre.

Oppdatert: 25.06.09

Les mer

Hvem blir hva i Dramatikkens Hus?

Hvem blir hva i Dramatikkens Hus? 

Bente Erichsen skulle offentliggjøre ansettelsen av lederen for Dramatikkens Hus i løpet av mai. I dag begynner annen uke i juni, og ennå har intet skjedd. Men i teatermiljøene svirrer ryktene.

Hete tips er at Jon Tombre skal bli kunstnerisk leder for sceneavdelingen, mens Kai Johnson skal ta seg av scenetekstutviklingen. Jon Tombre skal visstnok allerede ha takket ja, mens Kai Johnsen teller på knappene. For å opprettholde kjønnsbalansen må det en kvinne til i direktørstolen. Her nevnes Siri Senje, draamtiker, regissør og dramaturg, og manuskriptkonsulent i Norsk filmutvikling.

Oppdatert: 08.06.09

Les mer

Teaterkritikk på nett

Teaterkritikk på nett 

Journalistens nettutgave forteller i dag om det tyske nettstedet for teaterkritikk, nachtkritik.de, der frilans-anmeldere anmelder opptil 50 oppsetninger i måneden. Nettet er også åpent for debatt, og regissør Falk Richter, i Norge kjent for å ha "Skuggar" for Festspillene i Bergen, innrømmer at han har "skrevet hyllester til seg selv under 25 forskjellige psevdonymer for deretter å skrive tilsvarende hatske artikler om konkurrenter og rivaler".

Oppdatert: 04.06.09

Les mer

Bare en dag igjen!

Bare en dag igjen! 

Bente Erichsen har lovet å utnevne lederen for det nye Dramatikkens Hus i løpet av mai måned. Ennå har intet skjedd. Hun kan fremdeles holde ord. Men da må offentliggjøring skje i løpet av morgendagen!

Oppdatert: 28.05.09

Les mer

Ibsenprisen til Ariane Mnouchkine

Ibsenprisen til Ariane Mnouchkine 

Den første Ibsenprisen gikk til Peter Brooks. Også i år har juryen gjort et klokt og spennende valg: Årets pris går til Ariane Mnouchkine og hennes Théâtre du Soleil. Kanskje det betyr at dette teatret endelig kommer til å gjeste Oslo?

Oppdatert: 26.05.09

Les mer

Tidene skifter og vi med dem

Tidene skifter og vi med dem 

Den engelske skuespilleren, instruktøren og teatersjefen Simon Callow har skrevet en morsom, treffende og tankevekkende betraktning der han viser hvordan skuespillernes spillestil reflekterer tiden og samfunnet.

Oppdatert: 12.05.09

Les mer

Regionteatrenes problemer

Regionteatrenes problemer 

"Guardian"s teateranmelder Lyn Gardner mente at regionteatrene ikke er oppttt nok av å følge med tiden. Teatersjef Laurie Sansom er meget uenig, og tar kraftig til motmæle. En debatt som også er aktuell i Norge.

Det er bare de største teatrene utenfor hovedstaden som får dekning i rikspressen. Slik er situasjonen i Norge, og slik er den også i England.

Guardian: Lyn Gardner
Guardian: Laurie Sansom

Oppdatert: 20.05.09

Originalt billedbruk

Originalt billedbruk 

Når forskjellen mellom ordenes konkrete og abstrakte betydning oppheves, og flyter over i hverandre, blir resultatet artig, men også litt forvirrende, som i følgende eksempler fra denne ukens anmeldelser i "Aftenposten".

Oppdatert: 22.04.09

Les mer

Nominert til Reumertpris

Nominert til Reumertpris 

"Dage under" som fikk meget god omtale i "Politiken" er nå blitt nominert til Reumertprisen, motstykket til de norske Heddaprisene, i kategorien "Årets store, lille forestilling". Arne Lygre, gratulerer!

Oppdatert: 17.03.09

Les mer

"Politiken" begeistret for "Dage under"

"Politiken" begeistret for "Dage under" 

"Men sikke nogle ord! Den norske dramatiker Arne Lygre er for længst blevet anerkendt på flere europæiske scener, så det er et kup, at det lille uforfærdede Teater Momentum i Odense har scoret denne urpremiere. "

Oppdatert: 17.03.09

Les mer

Vellykket Odense-premiere for Arne Lygre
Teater Momentum, Odense: Dage Under

Vellykket Odense-premiere for Arne Lygre 

I går hadde Odense Teater premiere på et stykke av Arne Lygre som såvidt vites ikke er blitt spilt her hjemme. Fyns Amts Avis er meget positiv. Og om en uke har Det Norske Teatret urpremiere på hans "Så blir det stilt"

"Den norske dramatiker Arne Lygre har skabt et stykke, der spidder os selv og vor samtid så præcist som nålen, der placerer sommerfuglen efter type og findested", skriver anmelder Iben Friis Jensen.

Oppdatert: 20.02.09

Les mer

På høy tid

På høy tid 

I årevis har Nationaltheatret ikke hatt noe annet tilbud til de yngre enn "Kardemomme", "Hakkebakkeskogen" eller "Reisen til julestjernen". Men det er Bergens Tidende som med utgangspunkt i Bjarte Hjelmelands Egner-begeistring, endelig våger å sette barneteater-tilbudet på dagsorden.

I artikkelen "For mye Egner på DNS?" spør "Bergens Tidende" både eksperter og egne lesere om det ikke er på tide med et mer variert barneteater-repertoar.

Oppdatert: 28.01.09

Les mer

"Døden i Theben" på Dramaten

"Døden i Theben" på Dramaten 

21. mars på EL-verket har Dramaten premiere på Jon Fosses skjellsettende gjendiktning av Sofokles' trilogi: "Tre antika mästerverk på en helkväll. För första gången samlas trilogin Kung Oidipus, Oidipus i Kolonos och Antigone i en samtida pjäs. Norske världsdramatikern Jon Fosse har gjort en avskalad bearbetning av Sofokles klassiker som blandar berusad kärlek och dödslängtan. Annika Silkeberg gör med denna uppsättning sin regidebut på Dramaten, skriver teatret på sin hjemmeside.

Oppdatert: 22.01.09

Les mer

18,6 millioner til fri scenekunst

18,6 millioner til fri scenekunst 

Norsk kulturråd har fordelt 18,6 millioner mellom ikke-institusjonelle danse- og teatergrupper: Cirka 8,3 millioner til dansegruppebe og cirka 10.6 millioner til teatergruppene.

1,2 millioner til Lars Øynos Grusomhetens Teater og prosjektet "Fjeldfuglen", og en million til Juni Dahrs Visjoner og "Hedda Gabler", andre del av deres Ibsen tett på-trilogi. 900 000 til Verk Produksjoner som fortsetter sine Iunker-oppsetninger, nå er turen kommet til "Play Alter Native", og 800 000 til Mobile Homes Passing Place". Goro Tronsmo er den eneste ellers som får over en halv million, 600 000 til "un do transcript". Teater Joker får for eksempel 300 000 til "Baron von Munchhausens elleville kanonkuleferd, sanseløse bønnestengelmåneklatring og andre halsbrekkende sannheter". Les hele listen over tildelinger her!

Oppdatert: 04.12.08

Les mer

"Vinter" i Tours

"Vinter" i Tours 

I morgen har Jon Fosses "Vinter" premiere på Centre National Dramatique de Tours, der det skal spilles helt til 5. desember, det vil si at det blir fire forestillinger. Regissør er Thomas Gaubiac som også er skuespiller og sanger.

Oppdatert: 01.12.08

Les mer

Nye tider på Nationaltheatret
Hanna Tømtas første sesong

Nye tider på Nationaltheatret 

Idag kl. 11.30 legger Nationaltheatrets nye sjef, Hanne Tømta, fran sitt repertoar for våren 2009. Men på teatrets hjemmeside kunne man alllerede i morges lese om hva som kom til å skje. En interessant ny åpenhet som attpåtil gir journalistene tid til å forberede seg til pressemøtet!

Johan Harstad blir Nationaltheatrets aller første husdramatiker, og Victoria Meirik blir fast ansatt regissør. Bak vårens premierer står regissørene Oleg Kulikov, Laurent Chétouane, Yngve Sundvor, Kjetil Bang-Hansen, Goksøyr/Martens, Nina Wester, Ole Anders Tandberg og Runar Hodne. Molière, Shakespeare og Sartre står på programmet, men også dramatiseringer av Dostojevskij og Hamun.

Oppdatert: 12.11.08

Les mer

En dyp beklagelse

En dyp beklagelse 

Jeg har nylig oppdaget at noen av sakene på denne siden er blitt gjenstand for kritiske kommentarer. Teknisk ukyndighet har ført til at jeg ikke tidligere oppdaget dette, og derfor heller ikke har svart på kritikken. Dette skal naturligvis ikke gjenta seg.

Oppdatert: 07.11.08

Les mer

Avlyser oppsetning

 

Nationaltheatret har ennå ikke gitt noen begrunnelse for at "Mot til å drepe" er avlyst.

Det er ikke ofte det skjer, men i dag sendte Nationaltheatret ut en ordknapp pressemelding om at den planlagte Lars Norén-oppsetningen, "Mot til å drepe" er tatt av plakaten. Den skulle opprinnelig ha premiere 5. desember i regi av Anne Regine Klovholt som med denne oppsetningen ville fått sin Nationaltheaterdebut.

Oppdatert: 05.11.08

Les mer

Det ble Kristian Seltun

Det ble Kristian Seltun 

En halv time etter at "Adressa" uttrykte sine tvil, kan Trøndelag teater fortelle at et enstemmig styre i dag har ansatt Kristian Seltun som teatersjef. Han tiltrer om ett år, 1. januar 2010. idalou.no gratulerer såvel Kristian Seltun som Trøndelag Teater!

Oppdatert: 04.11.08

Les mer

Ennå helt uvisst

Ennå helt uvisst 

Kanskje det blir ansatt ny teatersjef på Trøndelag Teater i ettermiddag, men det er også mulig prosessen vil ta noe lenger tid.

Mens det tidligere i dag lot til at de ansatte kom til å stemme på Krisitian Seltun heller enn Terje Lindberg som ny sjef for Trøndelag Teater, sier de ansattes styrerepresentant Trond-Ove Skrødal at de ansatte ennå ikke har bestemt seg for hvem de vil støtte.

Oppdatert: 04.11.08

Les mer

Trond Birkedal ny sjef for Hordaland Teater
Begynner i stillingen 1.8. 2009

Trond Birkedal ny sjef for Hordaland Teater 

Iallfall i sin nettutgave har ikke "Bergens Tidende" registrert den nye teatersjef-utnevnelsen. Men avisa var ikke nådig mot styreleder Oddmund Søilen da det for en studn siden ble kjent at han hadde tenkt å engasjere hodejegere!

31. oktober klarte styret på Hordaland Teater endelig å få ansatt Arvid Ones' etterfølger: Dblant annet har arbeidet på Sogn og Fjordane Teater, Agder Teater, Brageteatret, Trøndelag Teater og Teatret Vårt. For tidn setter han opp "Kulde" på Den Nationale Scene- Til "Bergensavisa" sier den nye teatersjefen at han "vet svært lite som stillingen og teatret, men gleder seg til å ta fatt".

Oppdatert: 03.11.08

Les mer

Stiftelse støtter ny dramatikk

Stiftelse støtter ny dramatikk 

"As contemporary American playwrights know all too well, getting a play produced is a formidable task.(...) After the world premiere, no other theaters want to touch what they perceive as second best." New York Times

Det er bakgrunnen for at Andrew W. Mellons Stiftelse nylig bevilget nesten 10 millioner dollars til dramatikerforbund og teatre i håp om at publikum skal få oppleve flere nye stemmer. En stor takk til Siv Svendsen fra Det Åpne Teater for tips om denne saken!

Oppdatert: 21.10.08

Les mer

Britisk teater er politisk teater
Michael Billington kommenterer

Britisk teater er politisk teater 

Politikken til New Labour er tema for David Hares siste stykke, "Gethsemane".

Michael Billington prøver å finne svar på hvorfor dagens dramatikk i Storbritannia er langt mindre opptatt av å skape fiktive verdener enn av å gjenspeile såvel den aktuelle som den historiske virkeligheten.

Oppdatert: 14.08.08

Les mer

HT får sin første direktør
Pressemelding fra Hålogaland Teater

HT får sin første direktør 

"Hålogaland Teaters styre har ønsket å opprette en ny stilling som direktør ved teatret, og denne erstatter den tidligere økonomisjefstillingen. Beate Stang Aas vil få utvidede oppgaver innen økonomi og administrasjon enn sin forgjenger, og hun vil bli teatersjefens stedfortreder. Aas kommer fra stillingen som regiondirektør i Senter for statlig økonomistyring, med kulturdepartementets virksomheter som arbeidsområde. Tidligere har hun vært økonomisjef og fylkesrådmann i Troms fylkeskommune." ­

- Jeg er utrolig heldig som har fått denne jobben. Å være med på fortsettelsen av den fantastiske utviklingen som Hålogaland Teater har vært inne i, synes for meg å være drømmejobben, sier Aas. - Hålogaland Teater er en viktig brikke i utviklingen av Tromsø, Troms og Finnmark, hele Nord-Norge og Nordområdesatsingen.

Oppdatert: 12.08.08

Scenekunstmeldingen - endelig!
Løfterik melding, men få konkrete tiltak.

Scenekunstmeldingen - endelig! 

Trond Giske hadde valgt Det Åpne Teater da han i dag la fram scenekunstmeldingen Bak kulissene. Så skal da også teatret bli Norges første DRAMATIKKENS HUS.

Heller enn å komme med en forhastet oppsummering, vil idalou.no snart komme med en grundig gjennomgang av scenekunstmeldingen. Så følg med!

Oppdatert: 20.06.08

Oppdatert nettside

 

Nettsiden er oppdatert og under videreutvikling. Dersom det er artikler du savner finner du dem på den gamle siden.

Klikk her dersom du ønsker å gå til det gamle nettstedet >>

Oppdatert: 19.06.08