home

Utbrent kjærlighet

Brageteatret: «Historie om et ekteskap»

Etter Geir Gulliksens roman
Dramatisering, regi og scenografi: Anders T. Andersen
Foto/videodesign: Per Maning
Kostymedesign: Urd Maria Sørgaard
Musiker: Tuva Livsdatter Syvertsen
Med Petronella Barker, Jonas Sjöqvist og Silje Storstein
Produsert i samarbeid med Nationaltheatret

Langt på vei lykkes Brageteatret med å overføre Geir Gulliksens stillestående roman til scenen

Jeg ble forbauset da jeg så at Brageteatret i Drammen skulle sette opp en dramatisering av Geir Gulliksen «Historien om et ekteskap»: Den må sies å være en av de mest stillestående romaner jeg har lest – en ektemanns detaljerte skildring av hvordan et langt og lykkelig ekteskap bryter sammen, kanskje fordi begge ektefellene befinner seg i midtlivskrisen. Romanen fikk meget gode kritikker, og den ble også en del av «virkelighetslitteraturdebatten» etter at Gulliksens fraskilte kone anklaget ham for å ha brukt lett gjenkjennelige «detaljer og hendelser» fra deres samliv i boken – noe Gulliksen benektet.
Det kan ikke ha vært noen lett oppgave å lage dramatikk av en monolog på vel 150 sider, men foruten å ha ansvar for regi og scenografi, har Anders T. Andersen overført romanen til scenen. Jon og Timmy er et vellykket akademikerpar med to barn.  Jon har vært journalist, men er nå hjemmeværende forfatter, mens Timmy jobber som lege og psykolog. De har vært gift i mange år når Timmy en dag treffer en mann hun umiddelbart tiltrekkes av. Hun forteller det til Jon for, forklarer han, hun «likte det som skjedde mellom dem når hun fortalte ham om andre menn» – det virker nemlig ekstra opphissende på deres allerede heftige seksualliv.
Men denne gangen utvikler forholdet mellom Timmy og den andre mannen seg videre, og det er gjennom Jons funderinger, og hans forestillinger om Timmys indre verden, at vi følger samlivsbruddet. Når Timmy ender med å ligge med den andre, velger Jon å tilfredsstille seg selv heller enn å ha sex med henne. Samlivet deres er ubønnhørlig over.
I romanen er det Jon som fører ordet, og Timmy ser vi bare gjennom hans tilsynelatende objektive, men antakelig ganske forutinntatte blikk. Her går Anders T. Andersen nye veier: en tredje person, en ung kvinne, fotfølger ekteparet på scenen, og kommenterer det som sies. Et godt grep, blant annet fordi det skaper en viss distanse til Jon, og effektivt avslører hans komplekse forhold til Timmy og ekteskapsinstitusjonen.
Svenske Jonas Sjöqvist og Petronella Barker er to svært så like, men samtidig svært så forskjellige ektefeller, og mimikk og kroppsspråk får fram et nært samspill. Som den nøytrale fortelleren har Silje Storstein en vanskeligere rolle, men langt på vei godtar vi at hun går rundt som en allvitende fortrolig. Per Manings videoer skaper en både realistisk og intim atmosfære, men musiker Tuva Livsdatter Syvertsen voldsomme sangnumre bryter litt for sterkt med selve kammerspill-stemningen.
Spesielt midtveis har forestillingen dødpunkter, og Andersen burde nok ha kuttet mer drastisk i Gulliksens tekst. Men «Historie om et ekteskap» er en interessant debut for Nils Petter Mørland, Brageteatrets nye sjef.

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen tirsdag 10. oktober 2017

Publisert: 11.10.17 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Historie om et ekteskap

Historie om et ekteskap

I forgrunnen til høyre Timmy (Petronella Barker), bak henne Fortelleren (Silje Storstein) og Jon (Jonas Sjöqvist)

Foto Signe Fuglesteg Luksengard