home

Morsomt - og mindre morsomt

Riksteatret: «Teddy og Marian» og Det Norske Teatret, Hovudscenen: «Felix fantastiske orkester»

Av Tine Thomassen, fritt etter Teddybjørnens vise av Alf Prøysen
Regi:Hilde Brinchmann Børresen
Scenografi/Kostyme: Ingrid Tønder
Dukkedesign: Erik Häger
Komponist: Georg «Jojje» Wadenius
Med bl. a. Kari Svendsen, Bo Anders Sundstedt, Tiril Heide-Steen
og
Av Morten Lorentzen (tekst) og Julian Berntnsen (musikk)
Regi: Trond Lie
Scenografi: Gjermund Andresen
Kostymedesign: Unni Walstad
Musikkansvarlig: Atle Halstensen
Koreografi: Tomas Adrian Glans
Med Thomas Bye, Teodor Janson, Vidar Magnussen og mange mange flere

Fint at både Riksteatret og Det Norske Teatret satser på de yngre! Men det er ikke gitt å lykkes.


Det er flott at våre institusjonsteatre ikke bare satser på juleforestillinger for de yngre, men også setter opp barne- og familieteater i vårsesongen. 
Riksteatret annonserer Teddy og Marian som familiemusikal/figurteater for barn fra tre år, og barna oppfordres til å ta med kosedyr. På generalprøven hadde foreldrene sørget for at mange hadde fulgt oppfordringen, og forventningene var store. De ble dessverre ikke innfridd.
Prøysens vise om Teddybjørnen som er storgevinst i Sirkustivoli, og bare drømmer om å bli vunnet av en riking med «penger nok t'å ta meg med og kjøre karusell», men etter hvert skjønner at «det er bedre å bli vunnet av en venn som ikke (eier)penger men som (elsker) en igjen»,  burde  i og for seg kunne være et godt utgangspunkt for morsomt barneteater, ikke minst fordi mange unger fremdeles har et forhold til Prøysens viser.
Når Riksteatret dessverre ikke lykkes, skyldes det at forestillingen overhodet ikke har noen handling. Den varer i 50 minutter, og i den første halvtimen skjer det ingenting. Vi stifter bekjentskap med med Kari Svendsen som tivolidame og med de andre lykkehjul-gevinstene. Morsomme dukker, spesielt den rosa katten er fornøyelig, og dukkeførerne med Bo Anders Sundstedt i spissen, gjør en fin jobb. Men hva hjelper det, når tekstene deres ikke kommuniserer med målgruppen.

På generalprøven hadde ungene problemer å konsentrere seg, og det var først når Tiril Heide-Steen i det siste kvarteret entret scenen som en energisk, morsom og overbevisende Marian at det ble litt fart over sakene. De mange musikknumrene er greie nok, men ikke særlig inspirerende, og de vekket ingen begeistring hos publikum. Helt til slutt benytter forestillingen seg av Prøysens egen Teddybjørnvise, og da våknet tydeligvis ungene opp. Men det var litt sent.

To dager senere hadde Det Norske Teatret premiere på Felix’fantastiske orkester. Forestillingen er først og fremst en visuell fryd fra første til siste øyeblikk: En fantastisk fantasieggende scenografi med et vell av spennende detaljer, og mange av teatrets glimrende skuespillere som et øyeblikk er maur og det neste saksedyr, mus og heslige padder – en fest for øyet.

Thomas Bye som Felix marihøne, Teodor Janson som tusenbeinet Jo og Vidar Magnusson i gresshoppen Moriss’ skikkelse er de eneste som er de samme fra først til sist. Til gjengjeld er det de tre som mot all forventning knytter tette vennskapsbånd og starter Felix’ fantastiske orkester, etter at den onde Dronningen har kastet Felix ut av maurtua.
Som seg hør og bør i eventyret går alt godt til slutt, og den vakre sommerfuglen (Belinda Braza) lærer til og med Felix å fly – en vellykket og flott avslutning.
Men handlingen er ikke det viktigste her, foruten det visuelle er det Julian Berntnsens fengende musikk og de mange morsomme opptrinnene som bergtar publikum. Men på premieren var akustikken problematisk, det var omtrent umulig å få med seg noe av sangtekstene, et problem teatret også hadde med Jesus Christ Superstar.

Ifølge teatret passer barne- og familiemusikalen «for unge, vaksne og barn frå 5 år». Det gjør den, men jeg må ri min kjepphest til slutt: Jeg er overbevist om at den også hadde gjort det om Morten Lorentzen ikke hadde fulgt den gamle regelen om å legge inn voksenvitser i barneforestillinger. Det er faktisk ganske unødvendig at de voksne ler av replikker som overhodet ikke morer målgruppen. Men uansett - Felix’ fantastiske orkester vil glede mange.

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 27. februar

Publisert: 28.02.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Teddy og Marian

Teddy og Marian

Tiril Heide Steen som Marian

Foto L-P Lorentz

Teddy og Marian

Teddy og Marian

Prinsessen og katten

Foto L-P Lorentz

Felix' fantastiske orkester

Felix' fantastiske orkester

Felix Marihøne (Thomas Bye)

Foto Dag Jenssen

Felix' fantastiske orkester

Felix' fantastiske orkester

Bie (Henrik Horge),ond maurdronning (Ulrikke Hansen Døvigen) og Bie (Kyrre Hellum)

Foto Dag Jenssen