home

Stillestående juleteater

Det Norske Teatret, Scene 2: «Gjøglaren»

Av Gyrid Axe Øvsteng etter en middelalderlegende Musikk: Svein Kristoffersen Regi: Bjørn Sæter Scenografi: Unni Walstad Med blant andre Heidi Ruud Ellingsen, Tomm Percy, Sverre Bentzen

Det er positivt at Den Norske Teatret vil fornye barnas juletilbud. «Gjøglaren» innfrir dessverre ikke forventningene.

Som årets juleforestilling har Det Norske Teatret bedt dramatiker Gyrid Axe Øvsteng om å skrive et stykke med utgangspunkt i Le jongleur de Notre-Dame(Jomfru Marias sjonglør), et fransk mysteriespill fra middelalderen som i ettertid har inspirert både forfattere og operakomponister.

I den opprinnelige historien ender sjongløren sin omflakkende tilværelse i et kloster der munkene forakter ham fordi han mangler boklig lærdom. For å hylle Jomfru Maria, sjonglerer han foran statuen hennes, og kunstene hans vekker statuen til live: Hun stiger ned og tørker svetten av hans panne. Da skjønner munkene sannheten i Jesu ord om at «salige er de enfoldige».

Gyrid Axe Øvsteng starter sin versjon med at Giovanni, en foreldreløs og fattig guttunge, knytter vennskapsbånd med Baptista, en gammel frukthandler som hver morgen trekker
ei kjerre til landsbytorget der Giovanni holder til. I kjerra er det grønne epler, røde epler, gule sitroner, og slik oppdager Giovanni sitt medfødte gjøglertalent. Senere, som voksen, slår han seg sammen med en omflakkende gjøglertropp, og blir etter hvert en berømt og rik sjonglør, etterspurt av fyrster og dronninger.

Men med tiden mister publikum interessen for kunstene hans, og som sliten gammel mann vender han tilbake til sin barndoms landsby. Det er julaften, og i kirken står en statue av Jomfru Maria med et sørgmodig Jesusbarn på fanget. For aller siste gang sjonglerer Gjøgleren, og miraklet skjer: Han får Jesusbarnet til å smile, og faller så død om.

Gjøgleren har ingen egentlig handling, det eneste som skjer er at Giovanni sjonglerer i ulike sammenheng: først forsiktig prøvende som guttunge når han tolkes av Heidi Ruud Ellingsen, men etter hvert mer og mer briljant når den glimrende profesjonelle sjongløren Tomm Percy overtar som den voksne Giovanni. Tomm Percy sjonglerer med baller og med esker, med hendene og med munnen, numrene er fantastiske og imponerende, men de har ikke noe dramatisk innhold, og dermed skaper de heller ingen spenning.

Min konsulent var skuffet. Hun mente at hun med sine 13 år kanskje var i eldste laget, men ifølge teatret er forestillingen ment «for heile familien, frå fire år og oppover». Hun savnet en handling hun kunne følge. Hadde enda scenografien appellert til fantasien og supplert den manglende handlingen! Men scenebildet - to-tre små stiliserte hus mot bakveggen, og et nakent tregulv med en slags port – som var fint i åpningsscenen, forble uendret gjennom hele forestillingen. Sjonglørnumrene var flotte, men de gjentok seg, og var ikke «ordentlig» teater. Hun hadde faktisk kjedet seg, og det var det sjelden hun gjorde på teater.

Gyrid Axe Øvsteng har skrevet en stillestående tekst, og Bjørn Sæters regi tilfører den ingen dramatisk sammenheng eller spenning. Sæter legger mest vekt på de klisjéaktige komiske figurene – «Snehvit»s onde dronning, commedia dell’arte-karakterene, en liten gutt som samler på epleskrotter – men integrerer dem ikke i Giovannis historie.

Selve slutten gjør han også til et slags antiklimaks når den utslitte Giovanni fra sidelinjen, uten en gang å se å på Jomfruen med barnet, gjennomføre forestillingens svakeste sjonglørnummer, mens han ifølge både legenden og manus skal overgå seg selv.

Skuespillerne gjør så godt de kan, og sjonglør Tomm Percy imponer i en for ham helt ny rolle. Unni Walstads kostymer er forestillingens lyspunkter, og det er trist hun ikke har fått friere hender hva scenebildet angår. Svein Erik Kristoffersens musikk er innsmigrende, men forutsigbar, og tilfører ikke Gjøglaren en ny dimensjon.

Det er positivt at Erik Ulfsby vil fornye barnas juleteatertilbud. Men listen må nok legges høyere.

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 14. november 

Publisert: 14.11.11 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Gjøglaren

Gjøglaren

Tomm Percy

Foto Leif Gabrielsen

Gjøglaren

Gjøglaren

Heidi Ruud Ellingsen

Foto Leif Gabrielsen

Gjøglaren

Gjøglaren

Sverre Bentzen og Grethe Ryen

Foto Leif Gabrielsen